Powered By Blogger

12/11/11

ACTITUD DIGITAL CÍVICA

El fet de treballar en un entorn estrictament virtual ha exigit als membres implicats en aquest projecte d’assumir una actitud digital cívica. Aquesta no només ens ha de prevenir enfront dels possibles riscos inherents a la xarxa sinó també evitar que, per desconeixement, puguem caure en actituds reprovables. La intenció ha estat traslladar les normes que vetllen per l’ordre i la convivència en els àmbits presencials – als quals tots estem naturalment més avesats – al món de la comunicació virtual, tenint en compte per a tal adaptació els trets que el distingeixen i fan peculiar.

La càrrega, de Ramon Casas (1899)
En primer lloc ha calgut considerar l’aspecte de la seguretat. Si bé la nostra vessant de cerca – força acadèmica quant a la forma i centrada en l’art i la cultura pel que fa als continguts – no acostuma a aixoplugar el gruix d’amenaces en xarxa, tanmateix convé no obviar que el propi caràcter global d’internet pot afavorir la irrupció contra tot pronòstic de pàgines no desitjades o indesitjables. Avui dia però, la majoria d’usuaris – com és el nostre cas – tenim instal·lats als ordinadors personals eficaços mecanismes de protecció, com ara detectors de programes invasius, filtres i tallafocs, que garanteixen una navegació segura a través de la xarxa. En aquest sentit doncs, no hi ha hagut cap episodi, ni tan sols anecdòtic, del qual puguem fer esment.

Estalvis de l’exterior, hem procurat en segon lloc dur a terme una gestió de la informació que fos responsable, tant a nivell individual com grupal un cop compartides les cerques. D’una banda hem sotmès els resultats a uns criteris de validesa (que podeu trobar a l’apartat Objectius i criteris dins aquest blog, al qual remetem el lector) per tal de defugir els indrets que no oferien prou condicions de seriositat, respecte o imparcialitat, així com els que contenien informació tractada amb poc rigor, no contrastada o apòcrifa. D’altra banda, amatents a l’autoria de les fonts en línia, n’hem consignat el responsable, desenvolupador o representant a les corresponents etiquetes de cada cerca. Cada cop que haguem d’emprar informació obtinguda a les dites cerques en citarem la procedència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada