Powered By Blogger

13/1/12

COMIAT

Avui que és el darrer dia en el trajecte de l'assignatura Introducció a les TIC en Llengua i Literatura Catalanes, sentim certa recança que ja tot estigui dat i beneït. La sensació és la mateixa que en girar el darrer full del llibre que estàvem llegint. A fets consumats notem que tot ha passat més ràpid que no ens pensàvem i el gran dubte que inevitablement se'ns planteja és: ja ens hi hem entretingut, recreat i - en definitiva - aprofitat prou cada instant d'aquest itinerari? Sembla que l'escriptor Josep Pla va dir: "en la processó d'aquesta vida, uns portaran un ciri molt llarg, d'altres no tant... el meu serà petit i modest, però podré dir amb orgull que hi he estat des del començament fins al final". Prova tangible (o no, per la peculiaritat virtual d'aquesta matèria) que el nostre equip no ens hem perdut el viatge és el projecte virtual que vam endegar a principis de curs i que en acabat té una estructura, una forma i uns continguts concrets que tothom pot consultar.

El resultat encara ara ens sorprèn: n'esten molt satisfets! A mesura que ha anat prenent forma, la primerenca il·lusió del tema plantejat - que a tots va motivar d'entrada - ha deixat pas a un sentiment de pertinença; talment com cofois pares d'una criatura, hem maldat per corregir i millorar-ne fins els detalls més insignificants. És més, hem descobert entre nosaltres, aquests 4 gats, una afinitat que ha deixat pas a una relació d'avinantesa i camaraderia que poc esperàvem en començar.
 
El petó (1908), de Gustav Klimt
Tanmateix, ultra que en podem estar ben orgullosos, entenem que el projecte virtual no deixa de ser tot just un reflex dels veritables propòsits de l'assignatura: d'una banda, dotar els alumnes d'una sèrie d'eines i coneixements que els facin competents per gestionar informació en el vastíssim univers virtual. De l'altra, fornir-los l'experiència apropiada per treballar en grup mitjançant exclusivament els recursos que aquests espais o entorns posen al nostre abast. Per això és tan aconsellable - tal com vam fer la majoria del nostre grup - que els futurs alumnes de la UOC triïn aquesta assignatura tan bon punt hi aterren, sobretot els menys avesats - o fins i tot, refractaris! - a la mecànica de les TIC: el suport que proporciona s'agraeix per l'aplicació immediata en qualsevol altra assignatura de la carrera en curs. Però fora de la vida acadèmica, les ocasions en què s'hi poden abocar les habilitats adquirides són incomptables. A grans trets, es tracta en primer lloc de localitzar amb precisió la informació que necessitem enmig dels marasme aparentment caòtic que és internet per, després, ser capaços de processar-la, editar-la i publicar-la a la xarxa. I tot aquesta feina, a més, sincronitzada amb altres companys en un treball d'equip.

Retornant als mots de més amunt, el nostre principal consell per als nous estudiants d'Introducció a les TIC en Llengua i Literatura Catalanes que llegeixin aquestes ratlles és el següent: traieu-ne tot el suc possible, no us en perdeu cap dia, hora o minut, perquè no es pot assolir plenament una fita si no fem abans tot el camí.

Tal com diem sempre a la UOC: Bona feina !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada